RU

“Horus City”, un proiect arhitectural inedit. Află detalii de la unul dintre proiectanții complexului

Cu prilejul Zilei Internaționale a Arhitecturii am realizat un interviu cu unul dintre co-autorii proiectului ”Horus City”, Vladimir Comerzan.

Prin ce este deosebit complexul ”Horus City” față de alte clădiri?

Ansamblul rezidențial ”Horus City” este proiectat ca un mini orășel, cu spații  comerciale, oficii, fitness, grădiniță, parcări, cafenele, etc. Prin urmare, locatarii iși reduc numărul de deplasări prin oras. Au tot necesarul lângă casă: pot să locuiască, să activeze, să-și  petreacă  timpul liber în incinta complexului.

Ce a servit ca sursă de inspirație pentru Dvs. la proiectarea acestui complex?

Complexul este proiectat în mod individual, este unic și nu o să găsiți unul similar nicăieri în lume. La proiectarea lui am ținut cont de panorama spre oraș, care se deschide de la etajele de sus. De aici am pornit atunci când am proiectat organizarea teraselor din apartamente.

Cât de sigure sunt aceste construcții?

Atât clădirile cu regim de înălțime medie, cât si cele cu regim de mare înălțime sunt proiectate la cel mai înalt grad de rezistență la foc și la seismicitate.

Ce soluții arhitecturale vor asigura confortul locatarilor?

Accesul în spațiile comeciale, în oficii, cafenele se va face direct din clădire, fără necesitatea de a ieși pe afară. Curțile pietonale vor avea multe spații verzi și  locuri amenajate pentru odihnă. Veți vedea curți aerisite și frumos amenajate.

Cum se va schimba aspectul arhitectural în regiune?

După finisarea construcției complexului, frontul stradal se va transforma radical spre bine. Regiunea va căpăta un aspect modern. Peisajul va fi unul spectaculos, cu clădiri de diferite înălțimi. Tocmai datorită regimului de înălțimi diferite, complexul nu va fi unul monoton. Dimpotrivă, va avea un aspect vioi și dinamic, iar fațadele blocurilor, din materiale calitative, vor imprima un aspect de prospețime. 

Care credeți că vor fi tendințele în materie de proiectare a construcțiilor din Chișinău în următorii ani?

În următorii ani, cu siguranță clădirele vor deveni tot mai eficiente energetic. La exterior, se va pune un accent  tot mai mare pe izolarea termică a clădirilor, dar și a pereților interiori. Locatarii vor fi interesați să aibă facturi cât mai mici la întreținere. Asta înseamnă că dezvoltatorii vor opta pentru geamuri de calitate, pentru termoizolarea fațadelor, dar și pe alte soluții tehnice. La proiectarea complexului ”Horus City”, beneficiarul a pus din start această sarcină – apartamentele să fie eficiente din punct de vedere energetic. Sunt convins că, ținând cont de situația actuală, eficiența energetică va fi unul din principiile de bază ale celor care vor dori să investească și să construiască în domeniul imobiliar.